Det är svårt att mäta framgång som författare. Ja, det är klart att det är lättare för somliga som säljer stora upplagor, uppträder i TV och får tid på stora scenen på bokmässan. Men de flesta av oss får använda mindre mått. Att överhuvudtaget bli publicerad är bara det första steget. Sedan gäller det att lyckas få in boken i en bokhandel eller på bibliotek, att få en bra recension någonstans. De stora pengarna uteblir oftast.

Att bli en av tio vinnare i en novelltävling med över 600 bidrag känns förstås stort och roligt. Men det är också lite extra speciellt att få ge ut just den här berättelsen, ”Huldra”, som jag har brottats med i många år. Jag försökte först skriva den som en hel roman men fick liksom aldrig riktigt till det. Somliga berättelser passar kanske bättre i ett komprimerat format. Och naturligtvis måste man handskas lite extra försiktigt med en huldra…

Leave a Reply