Systrarna Boktokiga har intervjuat författaren Kersti Vikström i sin blogg.

1. Berätta lite kort om dig själv.

Jag är en kulturtant från Mora som skriver “Feelbad” – romaner, det vill säga spänningsböcker för ungdomar och vuxna, där mina karaktärer möter ganska tuffa utmaningar. Precis som det kan vara i verkliga livet. När jag inte skriver arbetar jag som diakon i Älvdalen, lyssnar på hårdrock, spelar discgolf eller umgås med familj eller vänner, gärna över något klurigt brädspel.

2. Vilka råd vill du ge till dem som vill börja skriva en bok? Vad bör man tänka på?

Jag tycker att det är bra att ägna ganska lång tid åt planering innan du börjar på själva berättelsen. Rita gärna en sorts karta – var börjar din berättelse, var ska den sluta, vad ska hända däremellan och hur tar du med dig läsaren från den ena händelsen till nästa på smidigast sätt, så att det inte bara blir tråkiga transportsträckor. Ägna gärna tid åt dina karaktärer också. Låt dem presentera sig för dig och skriv ner det du får veta, så att du kan gå tillbaka och kolla hur de ser ut, eller vad som helst så att det inte blir såna där retsamma fel som läsaren kan haka upp sig på. Självklart är det du som äger berättelsen och kan ändra dig under tiden. Men det är bra att ha något att utgå ifrån.

3. Vad inspirerande dig till att börja skriva ?

Min pappa var skolbibliotekarie så jag växte upp med böcker. Mitt första sommarjobb var att hjälpa honom att städa i hyllorna i biblioteket. När jag förstod att det fanns ett jobb som kalaldes att vara författare visste jag att det var vad jag ville göra.

4. Vilket råd skulle du ge till dem som vill skickat in sitt manus till bokförlag och som blir nekade?

Ge inte upp! Ta dig en ny titt på ditt manus. Vad kan det vara som förlaget inte tyckte var tillräckligt bra. Hitta någon ny som kan läsa igenom det. Kanske någon som inte känner dig så väl så att hen inte är för snäll i sitt omdöme. Skriv om och försök igen! Gå en skrivarkurs om du inte redan har gjort det. Gå en till om du redan har gått en förut!

5. Vilken bok läser du just nu ?

Numera har jag ofta flera böcker på gång samtidigt. Just nu läser jag dels en tjock historisk bok som heter Mästarens vän, av Peter Strömsten – en författarkollega. Men när jag är trött och bara vill ha lite lättsam underhållning läser jag en Bill och Ben – ett westernäventyr från 1964. Häromdagen läste jag en bok av min förebild Nevil Shute – en engelsk/australiensisk författare som skrev mycket om andra världskriget och tiden efter det.

6. Vilka tre böcker rekommenderar du att läsa i vinter?

1. Böckerna om The Witcher/Sagan om häxkarlen. På engelska eller svenska, viket man föredrar. Jättebra och spännande Fantasy, men också intelligent, intressant och klurigt skrivet.

2. På stranden av Nevil Shute. En sorts lågmäld dystopi från 50 – talet som har mycket att säga oss fortfarande.

3. Min senaste roman URNA förstås.

7. Berätta lite kort om boken du just nu är aktuell med ?

URNA är en thriller i högt tempo om ett Sverige inte så långt ifrån vårt eget där människovärdet helt och hållet mäts i pengar. Där börjar människor i samhällets utkant att försvinna. Disa, som själv lever i utanförskap, uppmärksammar sin socialsekreterare på saken vilket visar sig vara livsfarligt för dem båda. Hur avslöjar man en pågående utrensning när den verkar ha beordrats av en av landets myndigheter? Och hur överlever man tillräckligt länge för att kunna berätta om det man har kommit på?

8. Hur lång tid tog det att skriva din bok?

Det tog drygt ett år att få manuset så pass klart att jag tyckte att jag kunde skicka in det till något förlag. Efter att jag hade fått det antaget hann jag skriva om och till en del några gånger till innan jag och redaktören började arbeta med det.

9. Vad hoppas du att läsarna tar med sig efter ha läst din bok ?

Eftersom URNA handlar om frågor som är viktiga för mig så hoppas jag att läsaren ska vara lite omskakad. Men jag hoppas också att det ska vara en stunds spännande underhållning. Framförallt hoppas jag att läsaren ska känna att hen har varit där, mitt i min berättelse och att hem ska undra vad som hände sen.

10. Vilket är ditt bästa råd vid skrivkramp?

Släpp det du försöker skriva. Låt det vara ett tag. Tillåt dig själv att bara skriva några få ord eller meningar om det känns trögt eller skriv något helt annorlunda. En parallell händelse om du vill, eller något tokigt som dina karaktärer roar sig med när de är lediga.

11. Vad får dig att verkligen fastna för en bok ?

Jag tycker om böcker som jag liksom kan kliva in i. Där jag känner att huvudpersonerna blir levande och verkliga. Det behöver inte vara i min verklighet, jag läser gärna Fantasy, men jag vill inte stå bredvid som en betraktare. Jag vill vara där! Det måste inte handla om att rädda världen, även om det ofta är just det i Fantasy, men jag vill gärna att berättelsen har någon sorts budskap också utöver att handla om ifall kärleksparet ska få varandra till sist.

Leave a Reply